Defcon

Fontos hírek a frontról

2022. október 16. - DEFCON_

Ukrajnából fontos hírek érkeznek egy ideje: az oroszok több helyen is visszaszorulóban vannak (leginkább Herszonban), egyre kevesebb háborús bűnt tudnak elkövetni Putyin katonái (és terror csoportjai mint a csecsen pribékek és a hírhedt Wagner-csoport), illetve minden jel arra utal, hogy kezd kifogyni tartalékaiból (lőszer és élőerő utánpótlásából) az orosz hadsereg. 2022 októbere az ukránoknak kedvező helyzetet hozott. 

ukran_tank.jpg

A kép forrása. time.com

Az agresszió lendületét vesztette, de sajnos a neheze még hátravan: az oroszok egyre komolyabb fegyverrendszerekkel támadják a lakosságot és még mindig nem tudni, hogy végső kétségbeesésükben bevetnek e atomfegyvereket Ukrajnában (vagy máshol). A "sarokba szorított fenevad bármire képes" szokták mondani és mint tudjuk a gerinctelenségben világelső orosz katonai vezetéstől szó szerint bármi kitelik. (Mészároltak már civileket, lőttek lakóházakat, kórházakat és a létező összes háborús bűnt elkövették már a gázkamrák felállításáét kivéve.)

A NATO és az EU ugyanakkor egy nagyon fontos üzenetet küldött Putyinnak a napokban: ha atomot vet be, akkor megsemmisítik az orosz hadsereget - mégpedig hagyományos fegyverekkel! A kijelentést nem követte széles-körű nemzetközi visszhang, pedig elgondolkodtató, hogy ha erre valóban képes lehet a nyugat, akkor tényleg csak az atomfegyvereiben bízhat a Kreml. Nem véletlen, hogy a Kreml kifejezés került a mondatba, hiszen nem tudni, ha bukna Putyin, akkor a keményvonalas táborból érkezne e az új vezető.

Az orosz keményvonalasok (mint Amerikában a héjják) háború-pártiak és agresszívabban nyugat-ellenesek, mint maga Putyin. Ők azok, akiknek nagyjából semmi sem számít, csak az, hogy Oroszország győzzön (mindig mindenhol). Nacionalisták, demagógok és diktatúra-hívők, akiknek legnagyobb része a tábornoki kart "erősíti" vagy érdekelt az orosz fegyver-gyártásban. Nem biztos tehát, hogy nincs rosszabb Putyinnál. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy egyelőre az orosz diktátornak erősebb a keményvonalas ellenzéke, mint a béke-párti és nyitásban érdekelt kritikusa.

Ha most jó híreket is kapunk tehát a frontról, sajnos messze még a háború vége. A két fél még óvatos elemzések szerint is legalább 1 évig finanszírozni tudja harcokat, bár az oroszok esetében ez hónapról hónapra lesz egyre nehezebb.

csik.jpg

A Bekiáltás blogon és más orosz-propagandát toló oldalakon szocializálódott "szakértői" tábor számára itt is lehetőség van a szokásos nyugat-ellenes, Putyin-magasztaló hozzászólások megírására.

defcon_blog.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr617955466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.08.10. 12:21:13

Marha jó hír, hogy a háború gyors lezáródása helyett megy a fehérek egymás közötti népírtása.
Gratulálok!
süti beállítások módosítása