Defcon

A világ 20 legerősebb hadserege

2023. augusztus 11. - DEFCON_

Napjaink új, hidegháborús viszonyai között újra nagy jelentőséget kapnak a hadseregek, melyek fejlesztése szinte minden országban új lendületet kapott az elmúlt években. A katonai kiadásokra a legtöbbet jelenleg az Egyesült Államok tud fordítani, épp 761 milliárd dollárt évente. Utánuk következik Kína 230 milliárd dollárral, Oroszország kicsit lemaradva 83 milliárd dollárral és negyedik helyen India évi 54 milliárd dolláros budgettel. Az európai országok közül a németek és a britek költenek legtöbbet hadseregeikre (a németek évi 52 milliárdot, az angolok kerek 50 milliárdot, amivel az 5. és 7. helyen állnak a hadi kiadásokra legtöbbet költők listáján). [forrás]

hadseregek.jpg

A kép forrása: LINK

A globalfirepower nevű biztonságpolitikai portál rendszeresen frissítve teszi közzé listáját arról, hogy mely országok hadseregei a legerősebbek és legütőképesebbek. A szempontrendszer amely alapján kialakítják sorrendjüket összetett és több-tényezős így egy folyamatosan változó, módosuló listát eredményez (inkább a lista középső és alsó szegmensében, mint legelöl). Az egyes hadseregek erejének, ütőképességének és hatékonyságának megállapításához 6 tényezőt vizsgálnak, ezek a következő: katonai ráfordítások pénzügyi kerete (budget), az ország gazdasági teljesítőképessége, népesség-adatok és élőerő nagysága, geográfiai adottságok (ásványkincsek, energiahordozók), atomfegyverek megléte vagy hiánya és végül: a kiemelt fegyvernemek minőségi-mennyiségi adatai, mint: légierő, flotta, szárazföldi erők nagysága, fejlettsége. A végeredmény elég nagy pontossággal megmutatja egy-egy ország haderejének teljesítőképességét.

A 2023-as friss globalfirepower lista első 4 tagja jó ideje állandó: USA, Oroszország, Kína és India. Ezek mindegyike atomhatalom és óriási gazdasági teljesítménnyel rendelkeznek. Az USA és Kína GDP-je a legnagyobb a világon, India ezen a téren az ötödik helyen áll, Oroszország a tizediken. Mind a 4 államban nagy a népesség, még Oroszországban is, ahol a legfrissebb adatok szerint is közel 145 millió ember él. De nézzük a listát és annak folytatását:

military_jo_ranking_2023.jpg

forrás: globalfirepower.com

Jól láthatóan a Nyugat-európai országok közül csak az Egyesült Királyság és Franciaország fér be az első 10-be (és épen tizedikként az olaszok, de ők visszacsúszóban vannak), viszont a britek valóban erős ütemben fejlesztik hadseregüket. Az angol haditengerészet az elmúlt években két repülőgép-hordozóval bővült: 2017-ben a HMS Queen Elizabeth -tel (R08) mely 40 vadászgéppel vethető be és  2019-ben a HMS Prince of Wales hordozóval (R09), mely 36 vadászgéppel üzemel (mindkét hajó 65 ezer tonna tömegű, bár nem atom-meghajtásúak). Egyik hadihajó sem sokkal marad el a legnagyobb amerikai laposoktól, például a Ford-osztálytól és a 2017-ben hadrendbe helyezett USS Gerald R. Fordtól, mely 100 ezer tonnás és 75 vadászgépet szállít. Az Egyesült Királyság hadereje így az elmúlt években a világ ötödik legerősebbje lett.

A listán az első 10 ből három ázsiai ország szorította ki a többi európai hadsereget: Japán, Dél-Korea és Pakisztán. Japán és Dél-Korea jelentős és nagyon fejlett gazdasággal rendelkezik, míg Pakisztán méreteivel (pl óriási lakosságszámával) éri utol őket. A lista második fele már talán komolyabb meglepetéseket is tartogat: Indonézia, Egyiptom és Ausztrália szereplésével (a 13., 14 és 16. helyen). Indonézia és Egyiptom szintén a hatalmas lakosságszám és az egyéb adottságoknak köszönheti előkelő helyét, nem annyira haderőik fejlettségének. Indonéziában 275 millió ember él, Egyiptomban pedig 110 millió.

Ausztrália viszont folyamatos erősödést mutat, amit annak köszönhet, hogy övé az egyik legmagasabb katonai budget (a hatodik legnagyobb a világon) Németországéval azonos, 52 milliárd dollár évente. Az ausztrálok tehát sokat áldoznak katonai védelmükre, ami földrajzi helyzetükből adódik, mivel közel fekszenek az agresszív külpolitikát és terjeszkedést megvalósító kínai érdekszférához (ami lenyúlik egészen az ausztro-ázsiai szigetvilág térségéig, határolva az ausztrál felségvizeket).

Figyelmet érdemel két Kelet-európai ország is: Ukrajna, a 15. helyen és Lengyelország a 20. helyen. Ukrajna esetében a NATO folyamatos fegyverzet-támogatása okozza az előkelő helyezést, mely hamarosan már vadászgépeket is juttat a számukra (az eddig nekik biztosított modern rakéta-rendszerek és tüzérség illetve páncélosok, harci drónok mellett). Lengyelország az orosz fenyegetettség miatt fejleszti haderejét, mely már Európában is a hatodik legerősebb (nem számítva Európához a törököket). Az idei évben a NATO a keleti szárnyának tervezett bővítése kapcsán jelentős erőket tervez Lengyelországba telepíteni (bár ennek egyelőre még nem látni a konkrét megvalósulását).

Végül fontos észrevenni az első 20-ban Törökországot (a 11. helyen) és Iránt (a 17. helyen), mivel mindkét állam jól láthatóan regionális nagyhatalmi szerepre törekszik. Irán nemrégiben csatlakozott az orosz-kínai vezetésű Sanghaji Együttműködés (SCO) szervezetéhez, mely egyre inkább a NATO ellenpólusa napjainkban és nyíltan támogatja Oroszországot mindenben (fegyverekkel, drón-beszállításokkal). Törökország és Erdogan gazdasági erejéhez képest sokkal magasabb babérokra tör, afféle világhatalomként aposztrofálja önmagát. Noha Törökország a világ országainak GDP listáján csak a 19. helyén szerepel a legnépesebb országokén pedig a 18. pozícióban, a hadereje a 11. helyre teszi a törököket.

defcon_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr8918191073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2023.08.11. 12:57:51

Kína előbb-utóbb beelőzi Oroszországot, mert sokkal több a pénzük. De a ruszkik helye az első háromban (a 3. helyen) hosszútávon biztosított lesz, mert az orosz hadiipar kimeríthetetlennek tűnik. A másfél éve tartó háború sem ingatta meg és még hosszú évekig bírják a harcot (akár több fronton is).

DEFCON_ 2023.08.11. 21:10:18

@Nietzsche.: Az első három helyezett évek óta fix. A negyedik India helye is erős, utána viszont az ötödik helyen voltak változások az elmúlt években: Dél-Korea, Japán, Franciaország ugyanúgy aspiráns volt mint Pakisztán. A többi helyezésnél vannak, lesznek változások. Most az is érdekes két nagy katonai tömb áll már egymással szemben: a NATO (melyet a listán 6 ország képvisel és még további 3 lista tag támogat), velük szemben pedig a Sanghaji Együttműködés melyet a listán 4 tag jelenít meg és még további 3 tag támogat.

Argus_ 2023.08.12. 16:52:27

Az Egyesült Királyság szerintem kicsit túlértékelt. A vadászgépeik száma csak 119, ami a huszadik helyre elég (a vadászgépek számát mutató listán).

fkv.119 2023.08.12. 18:10:39

A muszkákat belülről kéne ismét szétverni, Ukrajnában továbbra is lekötni a hadseregét, hogy oda pazarolja el az erőforrásait, közben a peremvidékein a nemzetiségeket bujtogatni hogy lázadjanak fel ismét. Az ukrán oldalon harcoló csecsenek is következő célpontnak az új csecsen szabadságharcot tervezik, és mivel volt már belőle 2, nem annyira hihetetlen hogy megint megpróbálnák. De az Ukrajnába küldött nemzetiségek között is kéne szítani a hangulatot, lám titeket viszenk el meghalni a muszkák helyett... Pont ahogy ők avatkoztak be az amcsi választásokba. Kölcsönkenyér visszajár. Idővel az embargó is megteszi hatását, aki 1 év alatt valami látványosat akart, az nem tudom hol volt az előző COCOM listánál, aminek kellett vagy 30-40 év mire totál brezsnyevi pangást idézett elő nálunk is, a muszkáknál is. Ennyi idő alatt még nem látszik a technológiai hátrány, de évtizedek alatt majd megint látványos lesz, és megint megunja a nép hogy a vezetők háborúzgatnak, ők meg mécsessel világítanak a barlangban, miközben a nyugaton már ufókkal járnak...

Sequoyah 2023.08.12. 20:00:43

@Nietzsche.: Mar beelozte. Fogalmam sincs mit keres Oroszorszag a 2. helyen, a poszt iroja valoszinuleg barlangban elt az elmult 2 evben, es csak ujraposztolt egy regi listat.

Aetius_ 2023.08.12. 20:23:28

@Sequoyah: Nem előzte be. A lista aktuális ellenőrizd le ha akarod itt:
www.globalfirepower.com/countries-listing.php

DEFCON_ 2023.08.12. 20:25:29

@Sequoyah: Szerintem te élsz barlangban, ha nem tudod használni az internetet. A globalfirepower aktualizálja a sorrendjét. Kína számos fegyvernemben még mindig le van maradva Oroszországtól. Ha ellenőrizni akarod elég felkeresned az oldalt. De az barlangból nem megy :)))

gigabursch 2023.08.13. 08:40:57

Alapvetően az ilyen listákat illik óvatosan kezelni, mert félrevezetőek lehetnek.

Ukrajna serege a betáplálás miatt lehet, hogy papíron erős, de azért azt illene látni, hogy lassan már nincs aki fegyvert fogjon...

Sequoyah 2023.08.15. 03:37:45

@DEFCON_: Persze, ha a fegyvernemet a diszpeldanyokkal azonositjak, mint a Pak-Fa meg az Armata, persze. Csak azota kiderult hogy ez mese, a valodi Orosz hadsereg elavult hideghaborus eszkozokbol all, sot meg azokbol sem, mert a papiron letezo hadsereguk jelentos resze csak rozsda.
Ez a lista csak a papiron letezo erossegeket veti ossze, es a valosaghoz koze sincsen. Azon is meglepodnek, ha egyaltalan a top 5-ben lennenek.

gigabursch 2023.08.15. 08:06:09

@Sequoyah:
Természetesen a csodaszép M1 csak azért nem pukkant el a Harciszekér barátjával, mert nem találkoztak még magasan képzett hadsereggel és kellő nagyságú elit sereggel.

Csakhogy egyenlő mércével mérjünk...

gigabursch 2024.04.01. 00:11:56

@gigabursch:
Azóta az M1 is szépen kopik...

Ez lenne a valamelyik áltudományos csatorna élőben,vegyenesen ukiktól a "Mítoszrombolók live"?
A merkavákról fotókat meg linkeltem a pervenimus.blog.hu utolsó bejegyzéséhez.
süti beállítások módosítása