Defcon

Lengyelország esélyei Oroszországgal szemben

2022. június 15. - DEFCON_

Az egész világsajtót bejárta a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfői nyilatkozata (június 13-án), melyben kijelentette, hogy

".. ha Oroszország megtámadja Lengyelországot, 40 millió lengyel kész fegyverrel védeni hazáját."

Eltekintve most attól, hogy Morawiecki hazájában a hivatalos adatok szerint csak 38,4 millió ember él és ezekből is le kellene vonni a harcképteleneket (csecsemőket, kisgyerekeket, aggastyánokat, betegeket), így a harcban bevethető élőerő a népességnek legfeljebb 38-40%-át alkotná, két dolgot árul el a lengyel vezető nyilatkozata: 1.a lengyelek lehetségesnek tartanak egy orosz támadást hazájuk ellen 2.elszántak és harciasak abban a tekintetben, hogy minden eszközzel szembeszálljanak a támadó orosz túlerővel. De milyen esélyeik lennének egy ilyen harcban?

lengyel_orosz_map.jpg

A válasz előtt két másik fontos kérdés kiemelése lényeges, az egyik, hogy Oroszország meglépné e egy NATO tagállam megtámadását, a másik pedig, hogy az Észak Atlanti Szervezet atomcsapással válaszolna e erre? Az elsőre a választ Putyin agresszív külpolitikája adja meg: Oroszország folyamatosan fenyegetőzik, készenlétbe helyezi teljes haderejét és a legmagasabb  készültségi fokozatba helyezte a stratégiai fegyvereit is. A kérdés így igazából már régen nem az, hogy megtámadna e egy NATO tagállamot, hanem hogy melyiket és mikor fogja megtámadni? Az elemzők egy része a Baltikumra tippel, míg mások éppen Lengyelországra (történelmi okokból és mert ott a legerősebb a fenyegetettség rájuk nézve). A másik kérdés az atom-talány. A nyugati államok kifejezetten óvatosak ezen a téren, sokkal inkább mint a Kreml, így szinte biztos, hogy egy orosz hagyományos támadásra a NATO ellen, hagyományos fegyverzettel reagálnának. orosz_katonak.jpg

Orosz katonák. Forrás: businessinsider.com

És most nézzük Lengyelország esélyeit Oroszországgal szemben. Itt egy fontos körülményt nem lehet figyelmen kívül hagyni: azt, hogy az orosz szárazföldi haderő jelentős része (egyesek szerint 20, mások szerint 30-40 százaléka) most Ukrajnában van lekötve. Bár az elmúlt 10-15 napban fordítani tudtak a harcok menetén és előretörtek Donbassban, még mindig kétséges, hogy menyi időbe telik még nekik Kijev elérése. Már ha ez a végső céljuk. Elképzelhető ugyanis az is, hogy dél--, és kelet Ukrajna elfoglalása után hajlandóak megegyezni a kijevi kormánnyal. (Erre blogunk minimális esélyt lát, szerintünk sokkal valószínűbb, hogy Kijev elfoglalásáig fognak háborúzni.)

Mindenesetre egy esetleges Lengyelország elleni offenzíva csak az ukrajnai harcok lezárulása UTÁN valószínű, vagyis akár Kijev bevételét akár az ennél hamarabb bekövetkező fegyverszünetet (és békét) követően. Ez aligha lehetséges idén, sokkal valószínűbb 2023 nyarán vagy őszén. Ám ekkor Lengyelország és a Baltikum megtámadásának témája biztosan előkerül majd az orosz külpolitikában. A részletek természetesen kérdésesek, de annyit már most tudunk, hogy Oroszországot nem rengetik meg a szankciók, így finanszírozni tudja majd új háborúit is olaj és földgáz bevételeiből (melyek nincsenek veszélyben).

lengyel_hadsereg.jpg

Lengyel katonák. (Forrás: LINK)

Egy hagyományos eszközökkel és fegyverzettel indított orosz támadásban legalább ugyanakkora katonai erőre van szüksége Oroszországnak, mint amennyit Ukrajnában alkalmazott, hiszen a két ország nagyon hasonló adottságú. Bár Lengyelország területre épp fele Ukrajnának, lakosságszáma majdnem ugyanannyi (mindkettő 40 millió körüli). Ráadásul a területi adottságaik is hasonlóak: mindkét államra a nagy síkságok jellemzőek, kevés hegyvidékkel. Tegyük még azt is hozzá, hogy a katonai erők rangsorát jelző Globalfirepower listán is szinte egymást követik: Ukrajna ezen a listán a 22., Lengyelország pedig a 24. helyen áll. Ez azt jelenti, hogy a több katonai szempontot is figyelembe vevő értékelés-rendszerben - légierő, páncélosok, tüzérség, katonai budget - közel azonos haderővel rendelkezik a két ország.

A lengyel hadsereg ellenálló-képességénél ki kell térni arra a kérdésre is, hogy egy esetleges orosz támadás esetén a NATO mekkora élőerővel és eszközállománnyal tudná támogatni a polákokat, illetve hogy ez a segítség mennyire tudna időben megérkezni a helyszínre?  A lengyel haderő ugyanis önmagában - a 91 vadászgép, 30 támadóhelikopter és 863 harckocsi (forrás) melyek nagy része elavult - kevés lesz az oroszok megállításához.

Az is egyértelmű, hogy a Fehéroroszország, Ukrajna és a 15 ezer km2-es kalinyingrádi orosz terület felől induló orosz támadás erősen támaszkodna az ukrajnai tapasztalatokra, így nagyon erős tüzérségi előkészítéssel és gyors előretörési próbálkozással indulna. (Legalábbis erre törekednének.) Ha a NATO nem vezényel tehát azonnal (a támadás előtt) jelentős tüzérséget és harckocsi-állományt a határ-menti területekre, az oroszok akár néhány nap alatt Varsóig juthatnak. (Varsó eleve csak 180 km a Fehérorosz határtól.) Minden azon múlik tehát, hogy a lengyel hadsereg és a NATO mekkora erőt koncentrál a keleti határokra és hogy ez az átirányítás időben zajlik e majd. A jövő azonban kiszámíthatatlan, egyelőre még Ukrajna teljes orosz legyőzése is messzinek tűnik. 

Zárásul: a globalfirepower által közzétett listán a világ 20 legerősebb hadseregéről, Lengyelország épp a huszadik helyen áll, bár erősödőben van.

defcon_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr4217857637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.06.15. 14:45:30

Szerintem Oroszország hamarabb megindítja támadását a Baltikum és Lengyelország ellen, mint 2023 nyara. Az ukrajnai háborújával párhuzamosan még idén megkezdik (október - november körül). És nem fog senki atomot bevetni. Hagyományos eszközökkel folyik majd a harc. A NATO bár 4-5 szöröse az orosz haderőnek, mégis egyenlő felek csapnak majd össze, mivel csak a NATO kb egynegyede vethető be. A többit blokkolni fogják a tagállami belső viták. Ezt Putyin pontosan tudja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.16. 13:54:03

Kizártnak tartottam, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát, a csapatok felvonultatását pusztán erőfitogtatásnak, nyomásgyakorlásnak tartottam.

Nagyot tévedtem, s csekély vigasz, hogy nem voltam egyedül.

Most megint azt mondom, hogy az oroszok NEM fognak megtámadni NATO-tagországot. Nemcsak azért, mert nincs hozzá erejük, hanem azért sem, mert nem őrültek meg teljesen. S ha Putyin mégis kiadná a parancsot, a katonai vezetés nem hajtaná azt végre.

Argus_ 2022.06.16. 13:55:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az orosz katonai vezetés tisztjeiből 100 év diktatúra régen kiölte már az önálló gondolkodást.

DEFCON_ 2022.06.16. 14:04:35

@Jäger_: Abban egyetértünk, hogy a felek nem nyúlnak atomfegyverekhez (legalábbis eleinte) és hagyományos fegyverekkel fog egymásnak esni a két oldal. Az orosz hadsereg lesz a kezdeményező fél és ők fognak támadni. Valószínűleg egyidejűleg a Baltikumra és Lengyelországra.

Abban viszont nem értünk egyet, hogy ezt az ukrajnai harcokkal PÁRHUZAMOSAN tennék. Az egyszerűen túl nagy lekötöttséget jelentene. Előbb lezárják a háborúk Ukrajnában (idén ősszel) és csak után indulnak meg a Baltikumban és Lengyelországban.

Az egyértelműen látszik, hogy a nagyobb és komolyabb harci eszközöket Putyin nem engedi bevetni Ukrajnában, hanem tartogatja őket a NATO elleni harcra. A lengyelországi hadjáratot egy másik hadsereggel kezdi meg, amiben ott lesznek a T-14-esek és valszeg az új vadászgép-állomány is. Nem tudni hol tart a Szu-57 gyártás, ezt titkolják ugyanis. A nyugat alig 6 db -ról tud, de ha megkezdik a NATO elleni háborút ki fog derülni, hogy sokkal több áll rendelkezésükre

Depper 2022.06.17. 09:25:46

Nekem visszatetszőek a lengyelek - meg akárki mások - harcias kijelentései. Egyébként is úgy gondolom, hogy mindent el kellene követni annak érdekében, hogy tárgyalásokkal rendezzék a konfliktusokat és zárják le a háborút. Az oroszok sem nyerhetnek semmit egy Lengyelország elleni háborúval, hiszen beleütkönek a "megszerezni meg tudom, de megtartani nem bírom" elvébe és számtalanszor beigazolódott gyakorlatába. Vagyis a háború így is, úgy is egy értelmetlen hülyeség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.17. 09:26:32

@DEFCON_:

Miféle komolyabb fegyvereket? Még az ukrán légteret sem képesek ellenőrizni. Most meg a szankciók miatt nem nagyon tudnak fejlett eszközöket gyártani, javítani.

Ne gondold, hogy a villámháború bedőlésekor a blamázs elkerülése érdekében Putyin nem vetett volna be fejlettebb, hatékonyabb fegyvereket, ha kellő számban lettek volna ilyenek. De csak mutatóba voltak, jószerivel.

DEFCON_ 2022.06.17. 09:31:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez az egyik koncepció. Az, hogy nincsenek Putyinnak fejlettebb fegyverei. Vagy csak annyival rendelkezik, amennyit láttunk az ukrajnai harcokban.

A másik koncepció szerint VANNAK fejlettebb fegyverei és elég mennyiségben is, de Putyin tartalékolja ezeket egy NATO elleni háborúra. A komolyabban vehető hírszerzési szervezetek a "B" variációt tudják.

Ami engem illet: nem vagyok hírszerző, de a jelekből tudok olvasni én is. Putyin nem enged magasabb létszámot beveti, ragaszkodik a korlátozott élőerő ukrajnai bevetéséhez. Miét követne más elvet a harci-eszközök terén? Ott is ezt a doktrinát követi. Tartalékol későbbi harcokra. A későbbi harcokat pedig ő határozza meg. A logika szerint ez a Baltikum és Lengyelország lesz. Az igazi kérdés csak: mikor és milyen sorrendben?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.10. 12:21:10

@DEFCON_:

"A komolyabban vehető hírszerzési szervezetek a "B" variációt tudják."

Nem értek egyet veled - és a "komolyabban vehető" hírszerzőkkel sem. Nem akarok olyan olcsó érvvel jönni, mekkorát tévedtek az iraki tömegpusztító fegyverek dolgában, inkább próbálok logikusan gondolkodni. Te is ezt teszed persze, csak másból indulunk ki.

Putyin akkor állhatna neki a Baltikum meghódításának, hogy végzett Ukrajnával. Na de az már látható, hogy ezzel a hadsereggel nemigen fog összejönni a dolog. Ekkor két eset lehet:

1) Nem veti be Ukrajnában a hipotetikus fejlett fegyvereit, ekkor még Ukrajnát sem szerzi meg, a Baltikumról nem is beszélve.

2) Beveti Ukrajnában a fejlett fegyvereit - legalábbis ezt kellene tennie, ha a következő célja a Baltikum. Ám a fejlett fegyverek bevetésének semmi jele.
süti beállítások módosítása