Defcon

Az atomfegyverek bevetésének kockázata

2022. április 18. - DEFCON_

Földünkön körülbelül 13 ezer atomtöltet van jelenleg, mégpedig 9 ország birtokában (90 százalékok az USA és Oroszország tulajdonában). A 9 ország közül csak 4 képes arra, hogy három módon is célba juttassa atomtölteteit (nukleáris triász): ballisztikus rakétákkal (szárazföldről), tengeralattjárókról és repülőgépekről. Ezen országok: az USA, Oroszország, Kína és India. Öt ország bár rendelkezik atomfegyverekkel, ezeket csak korlátozott módon tudja felhasználni (Pakisztán, Franciaország, Egyesült Királyság, Izrael, Észak-Korea).

iskander.jpg

Taktikai atomfegyverként is használható orosz Iszkander. Kép: LINK

A legmodernebb és legpusztítóbb atomfegyverek nagy találati pontossággal, akár több ezer kilométer távolságból is elindíthatóak, pusztító erejük pedig eléri az 1-2 megatonnát is. Például az USA birtokában lévő B83 hidrogénbomba, melyből 650 db áll az amerikaiak rendelkezésére 1,2 megatonnás. Ez azt jelenti, hogy ez a töltet 1200 kilotonna TNT pusztítóerejének felel meg, amihez képest a Hirosimára 1945 augusztus 6-án ledobott Little Boy, a maga 15 kilotonnás "teljesítményével" elenyészőnek tekinthető (noha 140 ezer emberrel végzett). A legnagyobb atombombát eddig az oroszoknak sikerült előállítani, ez a Cár bomba, mely 50 megatonnás (egyszer végeztek vele próba-robbantást: 1961 október 30-án a Novaja Zemlja nevű sarkvidéki szigeten).

Napjainkban az atomhatalmak célja már inkább az 1-2 megatonnás hatóerő és a minél gyorsabb és pontosabb, sőt elháríthatatlan célba juttatás megvalósítása. Ezen a téren az USA és Oroszország jár az élen, mely országok akár 400-500 atomtöltetüket is képesek azonnal (a kiadott parancs után perceken belül) elindítani, sok ezer kilométerre fekvő célpontokba is, föld-alatti rakétasilókból, felszíni támaszpontokról, tengeralattjárókról.

Különbséget kell tenni a nagy hatóerejű, 1-2 megatonnás (1000 - 2000 kilotonnás), városokat elpusztítani képes stratégiai atomfegyverek és a harctereken bevethető, néhány kilotonnás (vagy néhány tíz kilotonnás) úgynevezett taktikai atomfegyverek között. Ez utóbbiak nagyságrendekkel kisebb erejűek (általában 50 kilotonna alattiak) és leginkább háborúkban katonai célpontok, nehezen feloldható harctéri helyzetek feloldására alkalmasak.

Oroszország Iszkander elnevezésű, szállítójárműről rakétákat indítani képes rendszere 400-500 km-es távolságra tud 10 méteres pontossággal taktikai atomtölteteket eljuttatni. A Szarmat (RSz-28), már stratégiai atom-fegyver, hiszen interkontinentális, ballisztikus rakétákat képes sok ezer kilométerre vezérelni, mégpedig akár több megatonnás nukleáris pusztítóerővel.

Ami a nagyobb, stratégiai atomfegyverek birtoklását illeti: jelenleg a legtöbb ilyen töltete Oroszországnak van: 5977 db, második az Egyesült Államok 5428 töltettel, majd sorban következnek a többiek: Kína 350 db, Franciaország 290 db, Egyesült Királyság 225 db. Az utóbbi években az említett országok inkább növelni igyekeztek nukleáris arzenáljukat, mely sajnos megfordította a hidegháború végén (1990-es években) még általánosnak tekinthető nukleáris leszerelési folyamatokat.

atomfegyverek.jpg

Forrás: LINK

Az atomfegyverek bevetési kockázata az Ukrajnában február 24-én megkezdődött háború óta jelentősen megnövekedett, mivel Vlagyimir Putyin Oroszország vezetője nyíltan kezdett atomcsapással fenyegetőzni, ha fő riválisa a NATO beavatkozna Ukrajnában. Az atomfenyegetés két módon realizálódhat tényleges atomtámadásokban: egyrészt kisebb, taktikai atomfegyverekkel az ukrajnai háborúban, másrészt egy esetleges NATO - Oroszország háború esetén stratégiai atombombákkal. Az utóbbira szerencsére kicsi az esély, hiszen a felek pontosan tudják, hogy bármelyikük is indítja el az atomháborút, nem tudja elkerülni a válaszcsapást.

Ugyanakkor a harcéri atomfegyver-bevetés sajnos nem zárható ki teljesen, főleg ha az orosz hadsereg az elkövetkező hetekben sem tud egyértelmű sikereket felmutatni Ukrajnában.  

csik.jpg

Posztunk lezárása után jelent meg a hír: Oroszország április 18-án, húsvét hétfőjén, a reggeli órákban megindította offenzíváját a teljes Donbas-terület megszerzéséért. Lehet, hogy az Iszkander taktikai atomfegyverek jelentette veszély hamarabb fenyeget, mint hittük? Ha sikertelen lesz lesz a hadművelet bizony van erre esély.defcon_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr4117810375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2022.04.19. 21:11:51

Köszönjük. A kulcs-szó az "elháríthatatlan" - mert ha bármely hatalom azt hiszi, hogy el tudja hárítani a válaszcsapást , akkor ... Isten óvjon bennünket ! A száraz puskapor már nem segít.

DEFCON_ 2022.04.19. 21:14:41

@Motorogre: Vannak persze elhárító-rendszerek, de több ezernyi nem 100%-ban felderített helyről elindított ballisztikus atomrakéta közül mindig lehet olyan, ami betalál egy-egy nagyvárosba. Ennek elkerülését egyik fél sem tudja ma garantálni.

kvp 2022.05.03. 11:47:05

@DEFCON_: A ballisztikusokat meg csak csak le lehet szedni, ha nem mashogy, akkor a Nike-Hercules rendszerhez hasonlo megoldassal, az kitakarit mindent az egrol. A gond ott van, hogy a robotrepulogepek es hiperszonikus raketak a radarok alatt, a felszint kovetve lopakodnak be a celteruletre. Plusz ott van meg a hagyomanyos megoldas, a feliratmentes feher kisteherauto a mindenhol szabadon atjarhato hatarokon at. (pl. az USA teljes mexikoi es kanadai hatara gyakorlatilag nyitva all)

Amennyiben az oroszok atomot hasznalnak Ukrajnaban, konnyen megeshet, hogy az ukranok kapnak par hasonlo meretu toltetet, lopakodo robotrepulogepekre szerelve egy meg nem nevezett nyugati tamogatojuktol azzal, hogy Ukrajnatol keletre oda lovik ki ahova akarjak (nekem Moszkva es Szentpetervar lenne a ket elso tippem). Szoval az oroszok max. akkor hasznalhatnak atomot, ha hajlandoak felaldozni cserebe a sajat nagyvarosaikat is. Plusz a kis feher teherautok ellen ok se vedettek es az ukranok tobbsege egesz jol tud oroszul es majdnem teljesen megkulonboztethetlenek az orosz polgaroktol. Raadasul onnantol Kina is Oroszorszag ellensege lenne, ugyanis ok gazdasagi uton szeretnek megszerezni a fel vilagot es lehetoleg nem szenne egetve egy globalis atomhaboruban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.03. 11:47:23

@DEFCON_:

Mi van akkor, ha az egyik fél "bevállalja" a lakossága mondjuk felének elvesztését, ha ez az ára az ellenfél totális megsemmisítésének?

Ekkor az USA sokkal jobb helyzetben van, mert az orosz rakétáknak 8-10 ezer kilométert kell repülniük, míg az amerikai rakétáknak - vagy legalábbis az orosz határ közelébe telepítetteknek - talán csak egyetlen ezret. Ez sokkal kisebb esélyt az az orosz rakétaelhárításnak.

Motorogre 2022.05.03. 11:47:30

@DEFCON_: igen, így értem. De ha valaki egyszer azt hiszi, hogy 100%-ban képes... no ekkor a tökéletesség lesz a VÉG.
süti beállítások módosítása