Defcon

Nehezen szakcionálható országok

2022. május 13. - DEFCON_

Vannak országok Földünkön, melyek akkora méretű gazdaságot működtetnek és annyira sok természeti kinccsel, nyersanyag-forrással rendelkeznek, hogy képesek saját, belső piacukkal is évtizedekig működni (még ha el is vannak zárva a többi országtól). Ilyen ma Kína, Oroszország és az USA is. Közülük Oroszország a legkisebb méretű gazdasági hatalom, ugyanakkor a leginkább tűrni képes lakossága is neki van és ott a legerősebb a diktatúra is. Vlagyimir Putyin már 1999 vége óta építgeti rendszerét, erősíti hatalmát tünteti el politikai ellenfeleit, így mára egy szinte megdönthetetlen rezsim felett "uralkodhat". Övé minden hatalom Oroszországban, a tőle függő és neki dolgozó apartnyikok (a hadseregben és a polgári közigazgatásban is) egymást ellenőrzik. A hatalmára egyedül veszélyes oligarchák pedig inkább sorra az öngyilkosságot választják, mint hogy szembeszálljanak vele. Az orosz nép pedig a "cáratyuska" pszichózis miatt mindent elfogad és elhisz, amit Putyin mond nekik. A "cáratyuskák" évszázadokon keresztül sanyargatták az orosz népet, de egyúttal beléjük is nevelték az engedelmességet. 

moszkva.jpg

Mozkva. Forrás: link

Az orosz nép, miként történelme is mutatja szinte a végtelenségig képes tűrni: elviselték IV. Iván, falu-írtó akcióit a XVI. században, Napóleon hadjáratát az 1800-as évek elején, a bolsevikok népirtását 1917-1922 közt, a nácik kegyetlenkedéseit a második világháború alatt (27 millió halottal), a Sztálin vezette tömegpusztításokat, a nagy 1932/33 -as éhínséget és most Putyint is, a szankciókkal együtt. Oroszország EZÉRT nem szankcionálható, mert népe inkább éhen hal, de nem váltja le vezetőjét. Ugyanakkor az orosz állam igenis meggyengíthető, de sajnos akkor is atomhatalom marad. Csökkenthető ereje, nemzetközi jelentősége, beavatkozó képessége, elrettentő ereje, de atom-arzenálja miatt mindig veszélyes hatalom marad. 

Finnország közelgő NATO csatlakozása hatalmas vereség az orosz külpolitika számára (épp az ukrajnai háború kellős közepén), hiszen miközben virtuális hajójukon egy aprócska léket próbálnak meg befoltozni (mely Ukrajna eltántorítását jelenti a NATO-tól), jéghegynek ütköznek és hatalmas nyíláson át ömlik be hozzájuk a víz, az 1300 km-es finn-orosz határ NATO-orosz határrá válásával. Magyarán többet buknak az egészen, mintha el se kezdték volna az ukrán háborút, mert még ha meg is akadályozzák az ukránok NATO csatlakozását, a sokkal veszélyesebb finnországi NATO előretörés rosszabb pozícióba hozza őket. A finn határtól alig 190 km Szentpétervár, így Putyin szülővárosától most már északra és délre (Észtország felől is) NATO erők állomásoznak majd. 

orosz_nato2.jpg

A kép forrása: dailymail

Az orosz hadsereg eszközállománya hatalmas veszteségeket szenved mire véget ér az ukrajnai háború és a gazdasági szankciók is kiürítik majd a moszkvai "kincstárát" de mindezt a 140 milliós orosz néppel fizettetik majd meg. Ami viszont tényleg megtépázza majd az orosz nagyhatalmi státuszt az a fejlesztésekben való lemaradás és a hagyományos hadsereg teljes leépülése, illetve az a hatalmas stratégiai veszteség amit a régóta semleges Finnország NATO-taggá válása jelent majd. 

A szankciók hatása hosszú távon csak akkor lesz jelentős Oroszországra, ha Európa megtalálja a módját az orosz gáz és olaj teljes kiváltásának. Ez azonban még hosszú évekbe fog telni. Egyelőre most 4-5 olyan háborús év áll a kontinens előtt, ami alatt az ukrajnai háború (majd esetleg a moldáviai és egyéb országbeli későbbi helyi háború) kimeríti az orosz katonai potenciált. Ezután jöhet a komolyabb orosz visszaesés. Ám nem változik akkor sem az a helyzet, hogy Moszkva és az aktuális orosz diktátor mindig fenyegetni tudja majd a világot, atomfegyvereivel. De talán, ha fejlesztésekre már nem futja nekik, akkor előbb-utóbb a nagyhatalmak megtalálják a módját a hatékonyabb elhárító-rendszerek létrehozásának. A jövő így is úgy is biztonságpolitikai kockázatokkal lesz teli. 

defcon_blog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr817830237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2022.05.14. 20:04:19

Köszi a cikket! Érdekes lett ez is, aktuális kérdések felvetésével!
Putyin offenzívája Ukrajnában a 2008-óta folytatott birodalmi külpolitikájának része, lényege: kiterjeszteni befolyását a környező országokra. Korlátolt, rövidlátó, ostoba politika (amilyen az orosz lenni szokott). Ezúttal ez a "nácitlanítási" duma a látszólagos ok, de nyilván nevetséges. Putyin számára a "náci" az ellenséget jelenti és azért használja olyan szívesen, mert tudja, hogy az orosz fül számára jelentőséggel bír. Ha Putyin meg akar támadni valakit, akkor az "náci". Azok lesznek majd a moldávok is, a lengyelek is, és mi is, ha kellünk neki (még akkor is ha Orbán kinyalja most a se&&ét.

bordon 2022.05.14. 20:04:22

Hatalmas különbség van Finnország és Ukrajna NATO-tagsága között. A finnek hosszú évtizedek óta különleges, kiegyensúlyozott kapcsolatban vannak az oroszokkal és nem nácik utalják a politikai életüket. A finnek nem nyomnak el oroszajkú lakosságot az országukban. Az összes blogger 2022 februárjától számolja az ukrán háború kezdetét. Pedig a konfliktus a 2014-es puccsal kezdődött, amikor a törvényes kormányt megdöntötték, az elnököt elűzték a szélsőséges ukrán nacionalisták, banderista neonáci focihuligánokból megalakultak az oligarchák magánhadseregei (Aidar, Azov, Dnipro, Donbas zászlóaljak). Erre jött most idén Zelekszij bejelentése, hogy Ukrajna NATO-tagságot akar. Meg EU-tagságot. De azonnal.

A finneknél ilyen brutális előzmények nem voltak, csak a rájuk átragadt hisztéria miatt akarnak most csarlakozni a NATO-hoz. Az oroszok (szovjetek) a második világháború után elismerték és támogatták a finn semlegességet. Eleve az oroszok Finnországtól a második világháború után már megkapták azokat a területeket, amiket akartak. A két ország közt nincsenek követelések, konfliktusok. Most a NATO próbál új frontot nyitni, de az oroszok nem fognak ennek beugrani.

Hogy a gyengébb képességűek is megértsék: egy semleges, de neonácik vezette Ukrajna veszélyesebb a térség békéjére, mint egy NATO-tag Finnország.

Szolo 2022.05.14. 20:04:28

A szankcionálás is olyan, mint egy hadászati csapásmérés. Lehet abszolút pusztító módon kivitelezni, meg lehet próbálni minél inkább precíziós csapásmérésként végrehajtani.
Megfelelő igény/elhatározás esetén az Oroszországra kirótt szankciókat is lehetett volna pusztító változatban végrehajtani, amitől valószínűleg be is dőlt volna az orosz gazdaság és a társadalom. Például a Nyugat akár meg is tilthatta volna gyógyszerek szállítását Oroszországba, ahogy például Oroszország is azonnali hatállyal egyoldalúan átírta az európai gázszerződések szövegét, vagy ahogy a fennálló szerződések ellenére megtagadta Finnország gázzal és villamosenergiával történő ellátását.
Oroszország szerencséje az, hogy a Nyugat nagyon szeretné elkerülni, hogy sarokba szorulva az orosz vezetés minden mindegy alapon nukleáris csapásokat indítson el. Szóval Oroszország abszolút nem önellátó a 21. századi igények tekintetében, és szándék esetén legfeljebb hetek alatt káoszba lehetne süllyeszteni. Például azzal, ha a nyugati technológiát használó hálózatra kötött berendezéseiket a nyugati jogtulajdonosok egyszerűen működésképtelenné tennék. Viszont ez minden bizonnyal kiváltaná az orosz vezetés nukleáris válaszcsapását.

LebensraumamOsten 2022.05.14. 20:04:31

Szanckionálni kettős céllal lehet. Az egyik, amikor az adott ország életszínvonalát rombolják addig amíg fellázad a lakosság. A másik pedig, amikor elvágják a modern technológiától. Jelen esetben az utóbbi a fontos, bármennyire is próbálja az előző cél kudarcát hiábavalóan sulykolni a cionista illiberalista álsajtó. A technológiai kivéreztetés nemcsak a mindennapi életre van kihatással - kevesebb megtermelt termék, alacsonyabb minőség - hanem fő hatását - eddig sikeresen - a hadiiparra gyakorolja. Annak technikai szintjét rögzítve az adott ország katonai képességeit jócskán lecsökkenti. De ez jelen esetben nem elegenedő. Oroszország csakis és kizárólag nukleáris csapásmérő képessége miatt számít súlypontképző tényezőnek a nemzetközi politikában. Itt még más is szükséges ahhoz, hogy a szankciók beteljesítsék hatásukat. Ez pedig az immár kivéreztetett orosz gazdasággal szemben folytatott erőteljes fegyverkezési verseny, mely az ellenfeleket bizonyos idő eltelte után képessé teszi az immár kellő mértékű fejlesztésre képtelen orosz nukleáris csapásmérő képesség semlegesítésére. És akkor eljön a pillanat, amikor már hagyományos háborút is lehet indítani az ország ellen, sőt talán még kifizetődőbb először megfenyegetni a saját csapásmérő erőkkel, melyek elhárítására az oroszok immár nemcsak képtelenek - eddig is azok voltak jobbára - hanem már megtorló csapást sem tudnak mérni. Ez pedig gyökeresen átalakítja majd a nemzetközi politikai egyensúlyt és a nukleáris hadviselés doktrínáját is.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.15. 10:03:55

@Aëtius_: Érdekes, ameddig a deep state department hálózatai nem kezdtek el nyomulni a térségben, addig nem volt orosz megszállás sem.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.15. 10:04:00

@Szolo: Hülyeség. Alapból nem számolsz Kínával..

CSOKKI MÁLNA 2022.05.15. 10:04:02

@LebensraumamOsten: Jelenleg az oroszok vannak előnyben nukleáris csapásmérés terén a hiperszonikus technológiát képviselő Sarmat II rakétákkal.
De ettől függetlenül is egy hagyományos nyugati invázió Oroszország ellen olyan iszonyatos áldozatokkal járna, hogy azt a nyugati világ egész biztosan nem vállalná be..

Szolo 2022.05.15. 10:04:13

@LebensraumamOsten: A gond az, hogy tökéletes rakétaelhárító pajzs nincs. Még a nagyon magas szintűnek tartott izraeli Vaskupolán is átcsúsznak a palesztin rakéták, pedig azok csak egyszerű hajítási pályaíven közlekedő tárgyak, amiknek így a mozgása abszolút kiszámítható.
A komolyabb orosz nukleáris rakéták viszont, manőverezésre képesek, és sok robbanófejet tartalmaznak, így sokkal nehezebb lenne azok ellen védekezni. 90%-os rakétaelhárítási arány esetén is több száz orosz nukleáris töltet érné el a beprogramozott célját, és egyetlen töltet is legalább egy nagyságrenddel komolyabb pusztítást okozna, mint ami a 2. vh-ban történt. Hacsak nem sikerülne a rakéta kilövését megakadályozni, akkor nagyon veszélyessé válna a helyzet. Ráadásul egy levegőben megsemmisített nukleáris töltet is hatással lenne a felszíni viszonyokra, csak nagyobb térségben, de kisebb dózissal.

kvp 2022.05.15. 10:04:41

A legtobb gazdasagi szankcio nem igazan er semmit amig ott van Oroszorszag szamara Kina mint ipari es technologiai partner. Amig a kinaiak beszerzik a tudast nyugatrol es hajlandoak eladni az oroszoknak, addig szinte semmilyen technologiai hatrannyal nem jarnak a nyugati szankciok, bar eros fuggest alakithat ki Kina fele, ami a kinai vezetesnek ertelemszeruen tetszik.

Ehhez kepest a legtobb szankcio meg csak nem is a technologiai ipart erinti, hanem a nyugati gazdasagokat probalja levalasztani az olcso orosz nyersanyagokrol. Ez -figyelembe veve Kina nyersanyagigenyeit- szinte csak az europai gazdasagoknak art es kis mertekben javitja az amerikai - europai kulkereskedelmi merleget az amerikaiak javara. Igazan sulyos hatasa csak az europai gazdasagokra van es ha meg bevezetik az olaj es gaz embargot is, akkor gyakorlatilag megvalosul Europa, de leginkabb Nemetorszag teljes deindusztrializalasa. Nem mintha a sotetzoldeknek nem ez lett volna a kormanyzati celjuk hosszu ideje. Viszont ennek csak annyi hatasa van, hogy a megszuno europai ipar atkerul Kinaba, ideertve a szerszamgep gyartast es a nyugati (amerikai) gyarak felepitesehez szukseges tobbi technologiat is.

Magyarul a folyamat vegen -ha nem allitjak meg idoben- csak Kina rendelkezik majd gyarepitesi (azaz ipartelepitesi) kepessegekkel es az elerheto nyersanyagok nagyresze is nalluk lesz. (ideertve az orosz, a keletazsiai es az afrikai forrasokat is)
süti beállítások módosítása