Defcon

A Putyin utód: Nyikolaj Patrusev

2022. május 01. - DEFCON_

Vlagyimir Putyin egy ideje vérrákkal és Parkinson kórral küzd, ami éppen az ukrajnai háború alatt kényszerítheti hosszabb-rövidebb inaktív időszakra: kórházi kezelésre, ápolásra. Nem mindegy hogy kire bízza Oroszország sorsát és ezzel a világbiztonság helyzetét, amíg tétlenségre kényszerül. Úgy tűnik bizalmi emberei közül - mint Szergej Sojgu (hadsereg-parancsnok), Nyikolaj Patrusev (nemzetbiztonsági főtitkár), Valerij Geraszimov (vezérkari főnök), Alekszandr Bortnyikov (biztonsági vezető), Szergej Nariskin (hírszerzési vezető) és Szergej Lavrov (külügyminiszter) - az igazi legfőbb bizalmas: Patrusev. Putyin ugyanis őt választja helyettesítőjének. 

putinutod.jpg

A 70 éves (júliusban 71-et betöltő) Patrusev már a 80-as években Putyin kollégája volt a KGB-nél, gyakorlatilag együtt emelkedtek  a ranglétrán (Putyin kicsit gyorsabban). Mindketten Leningrádban születtek és ott is kezdték karrierjüket a hírszerzés és biztonsági szolgálat berkeiben. Jó kollegiális kapcsolat alakult ki közöttük, így Putyinak fontos szerepe volt abban, hogy Patrusev már 1999 augusztus 9-én a KGB-utód FSZB élére kerülhessen és ott átvegye Putyin helyét, aki onnan miniszterelnökké lépett elő. Később 1999 decemberétől Putyin már minden pozícióban Jelcin helyére került és megszerezte a teljhatalmat Oroszországban. Barátját, Patrusevet innentől kezdve bizalmi pozíciókba helyezte, 2008-ban pedig a Biztonsági Tanács titkárává léptette elő. Patrusev tanácsadóként kezdetektől nagy befolyást gyakorolt az orosz diktátorra, többnyire nyugat-ellenes és mindvégig reakciós, háború-párti tanácsokkal ellátva Putyint. (szerk.: úgy tűnik Patrusev sajátos szürke eminenciás a háttérben, valójában Putyin "rossz-szelleme", afféle keményvonalas Himmler a Führer oldalán.) 

patrusev_putyin.jpg

Úgy tűnik, hogy a bizalmi emberek befolyása mindig is nagyon sokat számított Putyin esetében. Igazi és valódi kontroll hiányában ők jelentették mindig is az orosz diktátor közvetlen tanácsadói környezetét. Kérdés, hogy Ukrajnában zajló háború esetében mekkora felelősség terheli őket abban, hogy teljesen torz képet kapott Putyin saját haderejének ütőképességéről, az ukrán hadsereg elszántságáról és az összezáró nyugati hatalmak segítség-nyújtó képességéről.

putin_bizalmasok.jpg

A bizalmasok: Bortnyikov, Nariskin és Geraszimov

Patrusev rövid szakmai és magánéleti pályafutása az alábbiakban olvasható [forrás]. Életútja mindig is az állambiztonsági szervekhez kötődött, noha felnőtt élete mérnökként indult.

Nyikolaj Platonovics Patrusev

1951. július 11-én született Szentpéterváron. A 211. számú középiskolában tanult, ugyanabban az osztályban, mint Borisz Grizlov (főtanácsadó). 1974-ben sikeresen diplomázott a Szentpétervári Állami Tengerészeti Műszaki Egyetem műszerkészítő szakán, majd mérnökként dolgozott az intézet tervezőirodájában. 1974 óta Nyikolaj Platonovics az állambiztonsági szervek szolgálatába lépett. Az Állambiztonsági Bizottság felső tagozatán végzett. Itt indult hivatali karrierje.

  • Munkavégzés helye: Az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsa
  • Pozíciók: 1999-2008 - az orosz FSZB igazgatója, 2008 óta - az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára
  • Feleség: Elena Nikolaevna Patrusheva, végzettsége orvos. Patrusheva Vnesheconombank struktúráiban végzett munkájáról a médiában megjelent információkat a VEB-nél foglalkoztatott adózási adatok dokumentálják. 1993-ban egy csoport volt KGB-tiszttel és férje osztálytársával, Borisz Gryzlovval együtt megalapította a Borg LLP-t. A Borg LLP törvényben meghatározott tevékenységei többek között a "másodlagos nyersanyagok betakarítását és feldolgozását" feltételezték: a cég talán vas- és színesfémhulladék külföldre történő exportálására szakosodott. 
  • Legidősebb fiú: Dmitrij Nyikolajevics Patrusev (44 éves), bankár. Az FSZB Akadémiáján végzett - 2006-ban a VTB állami bank alelnöke lett, nagy állami vállalatokkal végzett munkát. Dmitrij Patrusev 2010 óta a szintén állami tulajdonban lévő Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosselkhozbank) vagyonát tekintve 4. oroszországi igazgatótanácsának elnöke.
  • Kisebbik fiú, Andrej Nyikolajevics Patrusev (40 éves), szintén bankár. Az FSZB Akadémia végzettje - apja irányítása alatt dolgozott a „P” igazgatóság 9. osztályán, megfigyelte az olajipar helyzetét. Osztálytárs Pavel Fradkov volt, Mihail Fradkov miniszterelnök legkisebb fia. 2006-ban Andrej Patrusev (az FSZB kapitányi rangjával) a Rosznyeft Olajtársaság igazgatótanácsának elnökének, Igor Szecsin miniszterelnök-helyettesnek az információbiztonsággal foglalkozó tanácsadójává nevezték ki. Kinevezése után 7 hónappal az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin Becsületrenddel tüntette ki, „az elért sikerekért és sok éves lelkiismeretes munkáért” szöveggel.
  • Testvér, Viktor Platonovics Patrusev, a Megafon mobilszolgáltató északnyugati részlegének adminisztratív igazgató-helyettese. A Dinamo sporttársaság elnökének, az orosz szövetségi határszolgálat vezetőjének, Vlagyimir Pronicsev FSB tábornoknak tanácsadójaként szerepelt. Az Orosz Föderáció elnökétől, Vlagyimir Putyintól megkapta a Barátság Érdemrendjét és a Becsületrendet "A testkultúra és a sport fejlesztésében szerzett érdemeiért".
  • Közeli barátok: A leningrádi 211. Fizikai és Matematikai Középiskola osztálytársa az Állami Duma elnöke, Borisz Grizlov, az FSZB igazgatóhelyettese, Szergej Szmirnov és a korábbi színész. Viktor Yurakov, a Balti Állami Műszaki Egyetem "Voenmeh" rektora. A néhai személyi sofőr, majd az FSZB ügyek osztályának vezetője Valentin Chuikin. 

Kitüntetések: Oroszország hőse. Tábornok. A Hazáért Érdemrend teljes lovasa. Az Orosz Föderáció hőse kitüntetésben részesült az Orosz Föderáció elnökének 2000.03.15-i zárt rendelete. A Hazáért Érdemrend I. osztály (2006)

Karrier: Kezdetben a Leningrádi Területi Szovjetunió KGB Igazgatóságának alosztályain szolgált: hadműveleti biztos, városi osztályvezető, kerületi osztályvezető-helyettes, csempészet- és korrupcióellenes szolgálat vezetője.

1992-ben Patrusevet kinevezték a Karéliai Köztársaság biztonsági miniszterévé, az Orosz Föderáció Szövetségi Ellenőrzési Szolgálata Karélia részlegének vezetőjévé.

1994-től 1998-ig az orosz FSZB Belső Biztonsági Igazgatóságának vezetője, osztályvezető-helyettes - az orosz FSZB Szervezeti és Személyzeti Munka Osztályának Szervezeti és Ellenőrző Osztályának vezetője.

Később, 1998 május 31-én Nyikolaj Platonovicsot kinevezték az Orosz Föderáció elnöki hivatalának főellenőrzési osztályának vezetőjévé. 1998 augusztusától októberéig a Fő Ellenőrzési Igazgatóság elnöki adminisztrációjának helyettes vezetőjeként dolgozott, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint váltva, akit az adminisztráció első helyettesévé neveztek ki a Főellenőrzési Igazgatóság élére.

1998 és 1999 között Patrusev az Oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatóhelyettese, a Gazdasági Biztonsági Osztály vezetője volt.

Ugyanebben az évben január 29-én csatlakozott a rendkívüli helyzetek megelőzésével és felszámolásával foglalkozó tárcaközi bizottsághoz. Később, 1999 április 16-án az orosz FSZB első igazgatóhelyettese lett. 1999. augusztus 9-én kinevezték az orosz FSZB megbízott igazgatójává.

Négy hónappal később 1999. augusztus 16 Nyikolaj Patrusev vette át az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatói posztját. Ezzel párhuzamosan 1999. szeptember 30-án a FÁK-államok Biztonsági Ügynökségei és Hírszerző Szolgálatai Vezetői Tanácsának elnöke lett.

Az Orosz Föderáció elnökének rendelete („zárt”) kelt 2000. március 15 A különleges feladat végrehajtása során tanúsított bátorságért és hősiességért Patrusev Nyikolaj Platonovics vezérezredes az Orosz Föderáció hőse címet kapta egy különleges kitüntetéssel - az Arany Csillag éremmel.

2006 februárja és 2008 májusa között az Oroszországi Nemzeti Terrorellenes Bizottság vezetője volt.

Dmitrij Medvegyev Oroszország elnökének 749. sz. keltezésű rendelete 2008. május 12 Nyikolaj Platonovics Patrusev kinevezték az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkárává.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára 2019. október 15 munkalátogatást tett Kubában, ahol találkozott az ország Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkárával, Raul Castróval és a köztársasági elnökkel, Miguel Diaz-Canellel. A találkozó során eszmecsere zajlott az orosz-kubai együttműködés számos kérdéséről, többek között a biztonság területén, valamint a nemzetközi napirendről.

Egy iráni munkalátogatás során 2019. december 18 Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával, Ali Samkhanival tárgyalt a kétoldalú együttműködésről, a nemzetközi menetrendről, valamint az iráni nukleáris programmal kapcsolatos közös átfogó cselekvési terv fenntartásának fontosságáról.

defcon_blog.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://defcon.blog.hu/api/trackback/id/tr517821073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2022.05.03. 11:52:54

Patrusev és Nariskin egyaránt bűnösek abban, hogy Putyin a legkevésbé sem ismerte Ukrajna lakosságának valódi érzelmeit (elszántságát) orosz-ellenességét és hadseregének ütőképességét. Az is az ő hibájuk, hogy nem látták előre a NATO egységes fellépését és eddig legalább 800 milliárd dollárra rúgó segítségnyújtását (csak Amerikától).

Argus_ 2022.05.03. 12:40:38

@Aëtius_: Nem 800 milliárd, hanem 800 millió dollár, nem? Eddig az USA kb 1 milliárd dollárnyi segítségnyújtásnál jár, amit Ukrajnának küldött.

DEFCON_ 2022.05.03. 12:44:51

@Argus_: Igen, helyesbítek: április végéig az USA 1,3 milliárd dollárnál tart:
www.cnbc.com/2022/04/21/us-sends-800-million-arms-package-to-ukraine.html

DEFCON_ 2022.05.03. 13:08:24

@DEFCON_: Bár április 28-án Biden már egy 33 milliárd dolláros csomagról beszélt, amit a kongresszusnak is jóvá kell hagynia:
www.portfolio.hu/global/20220428/joe-biden-gigantikus-tamogatast-nyujtana-ukrajnanak-541887#
Ez lesz szerintem az eddigi történelem legnagyobb pénzügyi támogatása egy harcoló félnek.

HaD 2022.05.03. 17:18:00

A jóember nyilatkaozatai méltán tükrözik orbán várakozásait...pont neki való elveket vall a fickó....rohadt nyugat dögöljäön meg és majd a nagy oroszország kovácsolta frigyben egyesül minden ami jó és szép...és amiben meg lehet vidáman tartani kontrol nélkül az emút 30-40 évben összelopott zsákmányt ....a munkásnak meg csak kuss építjuk a kommunizmust:):)
süti beállítások módosítása